Am auzit multe intrebari in sala, despre shake-ul de proteine sau carbohidrati cand trebuie luat...daca esti in crestere de masa este nevoie de unul care sa contina atat proteine cat si carbohidrati in mod egal. Sunt o groaza de firme care produc suplimente, trebuie avut in vedere ca multe dintre ele contin aspartam (E 951).
Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe piata
alimentara. Un raport al FDA (Administratia Alimentelor si
Medicamentelor din SUA) releva faptul ca peste 75% din reactiile
adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului!
Multi dintre cei care intra in sala pentru prima oara intreaba ce sa iau sa "creasca muschiul", raspunsul ar fi pentru inceput, sa se tina de sala!!!
marți, 27 martie 2012
Tabel cu nutrienti
Denumire 100g/100ml |
Calorii/ | Proteine | /Lipide/ | Glucide |
---|---|---|---|---|
Carne - peste si preparate |
||||
Carne de curca | 179 | 24.5 | 8.5 | 0 |
Carne de miel | 260 | 18 | 20 | 0 |
Carne de oaie | 181 | 17 | 12 | 0 |
Carne de porc grasa | 340 | 15 | 30 | 0 |
Carne de porc slaba | 142 | 20.4 | 6.3 | 0 |
Carne de pui | 142 | 21 | 6 | 0 |
Carne de vaca grasa | 277 | 12 | 24.5 | 0 |
Carne de vaca slaba | 104 | 20.4 | 2.2 | 0 |
Crap | 104 | 18.9 | 2.8 | 0 |
Ficat de porc | 146.2 | 19 | 3 | 6 |
Hering in sos tomat | 170 | 16.2 | 10.4 | 1.8 |
Heringi | 167 | 18 | 10 | 0 |
Heringi in ulei | 325 | 13.7 | 28.9 | 0 |
Icre crap | 192 | 19.5 | 12.1 | 0 |
Macrou in sos tomat | 164 | 14.5 | 10.6 | 1.6 |
Macrou in ulei | 259 | 16.2 | 20.7 | 0 |
Parizer | 290 | 10.2 | 26.8 | 0 |
Pateu de ficat | 261 | 19.6 | 19.5 | 0 |
Salam de vara | 519 | 20 | 47 | 0 |
Stavrid | 114 | 21 | 3 | 0 |
Stavrid in sos tomat | 125 | 15.5 | 6.6 | 0 |
Fructe proaspete |
||||
Cirese | 21 | 1 | 0.3 | 18 |
Grapefruit | 30 | 0.5 | 0.2 | 6.5 |
Lamai | 36 | 0.9 | 0.7 | 6.2 |
Mandarine | 40 | 0.8 | 0.1 | 8.7 |
Mere | 67 | 0.3 | 0.5 | 15 |
Pere | 79 | 1 | 1 | 16 |
Portocale | 47 | 0.8 | 0.2 | 10.1 |
Prune | 89 | 0.6 | 0.1 | 21 |
Struguri | 93 | 2.1 | 1.7 | 18 |
Fructe uscate |
||||
Stafide | 306 | 2.5 | 0.5 | 71 |
Grasimi |
||||
Margarina | 764 | 0 | 82.5 | 0 |
Smantana | 297 | 2.5 | 29.5 | 3 |
Ulei floarea soarelui | 930 | 0 | 100 | 0 |
Ulei soia | 930 | 0 | 100 | 0 |
Unt | 721 | 6 | 74 | 2 |
Untura de porc | 927 | 0.2 | 99.5 | 0 |
Lapte si preparate |
||||
Branza de burduf | 369 | 27.4 | 27.4 | 0.5 |
Branza de vaca | 155 | 13 | 9 | 4.5 |
Branza topita | 366 | 7 | 36 | 0.9 |
Cascaval | 233 | 25 | 19 | 1 |
Iaurt | 50 | 3.2 | 2.6 | 4 |
Lapte de vaca | 65 | 3.5 | 3.5 | 4.5 |
Lapte parf | 498 | 27 | 24 | 40 |
Telemea de oi | 305 | 18.9 | 24 | 1 |
Telemea de vaci | 273 | 19.4 | 20.4 | 1 |
Legume conservate |
||||
Ardei | 112 | 1.2 | 8 | 8 |
Bulion de tomate | 62 | 3.6 | 0 | 11.6 |
Castraveti in otet | 9 | 0.6 | 0 | 1.5 |
Fasole verde obisnuita | 18 | 1.1 | 0.4 | 2.5 |
Gogosari in otet | 15 | 0.7 | 0 | 3 |
Mazare verde boabe | 72 | 6.5 | 0.5 | 10.8 |
Pasta de tomate | 85 | 5.4 | 0 | 15.4 |
Tocana de legume | 73 | 1 | 6 | 3.1 |
Varza acra | 18 | 1.2 | 0 | 3.3 |
Vinete in ulei | 92 | 1.8 | 8 | 2.4 |
Legume proaspete |
||||
Ardei gras rosu | 39 | 1.3 | 0.4 | 7.3 |
Ardei gras verde | 17 | 1.1 | 0.2 | 2.5 |
Cartofi | 88 | 2 | 0.2 | 19 |
Cartofi noi | 80 | 1.7 | 0.2 | 17.4 |
Castraveti | 19 | 1.3 | 0.2 | 2.9 |
Ceapa uscata | 40 | 1.5 | 0.2 | 8 |
Ceapa verde | 20 | 1 | 0.2 | 3 |
Ciuperci | 35 | 5 | 0.5 | 2.3 |
Conopida | 30 | 2.8 | 0.3 | 3.9 |
Dovlecei | 18 | 0.9 | 0.1 | 3.2 |
Fasole verde | 33 | 2 | 0.2 | 5.7 |
Mazare verde boabe | 96 | 8.4 | 0.5 | 14 |
Morcovi | 45 | 1.5 | 0.3 | 8.8 |
Pastarnac | 72 | 1.4 | 0.5 | 15 |
Patrunjel radacini | 20 | 1.1 | 0.3 | 3.1 |
Praz | 54 | 2.3 | 0.4 | 9.9 |
Ridichi | 19 | 0.3 | 0.1 | 3.8 |
Ridichi de iarna | 26 | 1.3 | 0.1 | 4.9 |
Rosii | 20 | 1.1 | 0.3 | 3.1 |
Salata verde | 22 | 1.9 | 0.3 | 2.9 |
Sfecla rosie | 43 | 1.3 | 0.1 | 9 |
Spanac | 25 | 3.5 | 0.3 | 2 |
Telina radacini | 33 | 1.4 | 0.3 | 5.9 |
Urzici | 68 | 7.9 | 0.7 | 7.1 |
Usturoi | 137 | 7.2 | 0.2 | 26 |
Varza alba | 33 | 1.8 | 0.2 | 5.8 |
Varza Bruxelles | 50 | 4 | 0.5 | 7 |
Varza rosie | 33 | 1.9 | 0.2 | 5.6 |
Leguminoase uscate si oleaginoase |
||||
Fasole boabe | 303 | 23 | 1.7 | 47 |
Masline negre | 437 | 20 | 35 | 7.2 |
Masline verzi | 177 | 12.5 | 10 | 8.1 |
Nuci | 650 | 21 | 59 | 3.7 |
Ou |
||||
Oua de gaina | 171 | 14 | 12 | 0.6 |
Produse derivate din cereale |
||||
Biscuiti | 425 | 8.2 | 9.5 | 74 |
Faina de grau | 349 | 11 | 1.4 | 71 |
Faina de porumb | 351 | 9.6 | 1.7 | 72.1 |
Gris | 358 | 9.4 | 0.9 | 75.4 |
Orez | 354 | 8.1 | 1.2 | 75.5 |
Paine de grau alba | 247 | 7.5 | 0.4 | 52 |
Paine de grau intermediara | 234 | 7.5 | 0.7 | 43 |
Paine de grau neagra | 242 | 8.4 | 1.2 | 48 |
Paine graham | 256 | 9.1 | 1 | 51 |
Paste fainoase cu ou | 386 | 10.2 | 2.2 | 79.1 |
Paste fainoase obisnuite | 360 | 10.9 | 0.6 | 75.6 |
Produse zaharoase |
||||
Caramele cu lapte | 394 | 0 | 0 | 96 |
Ciocolata cu lapte | 605 | 6.9 | 40 | 50 |
Dulceata de visine | 282 | 0.77 | 0 | 68 |
Gem de caise | 240 | 0.65 | 0 | 58 |
Gem de visine | 250 | 0.88 | 0 | 60 |
Miere de albine | 304 | 0.5 | 0 | 0.2 |
Zahar | 410 | 0 | 0 | 100 |
Despre proteine!
|
Proteine bune si proteine rele
Este un
lucru
stiut de toata lumea faptul ca grasimile sunt rele,
carbohidratii sunt suspecti pentru organismul fiecaruia si
proteinele sunt inofensive - sau cel putin asa credeam
cu totii. In timp ce majoritatea proteinelor sunt bune, exista totusi o
categorie care dauneaza organismului.
Inca din 1990
au fost popularizate o multime de diete care recomandau consumul
unei cantitati mari de proteine si consumul redus de
carbohidrati. Asadar, intr-o perioada de doar cativa ani de zile
proteinele au crescut in topul preferintelor (tot mai multa lume
luand suplimente proteice sau batoane) si, implicit, si consumul
de carne de peste, vita s-a marit.
Insa mare
atentie ca nu toata carnea de vita este la fel de bogata in
proteinele bune: de exemplu exista o mare diferenta intre un
cheeseburger si o friptura din muschi de vaca.
|
Important este sa deosebesti proteinele bune de cele rele si sa-ti cunosti limitele. O proteina buna poate fi cunsocuta dupa nutrientii de baza, dupa modul de ingrijire si recoltare, dupa acizii grasi Omega 3 si dupa cantitatea mare sau mica de grasimi saturate. Acizii grasi Omega 3 sunt un tip de grasimi polinesaturate - grasimi bune - care se gasesc in carnea de peste, cu proprietati benefice pentru persoanele cu probleme de inima.
Produsele din soia
Au nascut numeroase controverse. Daca la inceput, aceste produse aveau ca target vegetarienii stricti, in prezent si-au extins publicul fiind considerate un fel de "mancare speciala, extra". Si asta numai datorita faptului ca este o proteina vegetala, care imbina numerosi nutrienti de baza.
Atentie!
Consumul excesiv de soia poate conduce si la efecte adverse (alterarea
sintezei hormonilor), pentru ca soia contine
fitochimicali si fitoestrogeni cu efecte benefice pentru femeile aflate
la
menopauza, dar mai putin benefice pentru celelalte.
Singura
modalitatea de a avea o sanatate de fier este prin
adoptarea unei diete echilibrate - una care sa asigure
necesarul zilnic de nutrienti esentiali si o senzatie de satietate.
De exemplu, cu toate ca ne gandim la orez sau la paste ca fiind carbohidrati, trebuie sa stii ca o farfurie de orez fiert contine 5 grame de proteine, iar una de paste chiar 7 grame de proteine. De aceea este atat de importanta o dieta echilibrata, si nu una saraca in carbohidrati (de exemplu).
Lista cu proteinele bune
De exemplu, cu toate ca ne gandim la orez sau la paste ca fiind carbohidrati, trebuie sa stii ca o farfurie de orez fiert contine 5 grame de proteine, iar una de paste chiar 7 grame de proteine. De aceea este atat de importanta o dieta echilibrata, si nu una saraca in carbohidrati (de exemplu).
Lista cu proteinele bune
-
1 cana de fasole alba contine 16 grame de proteine, 1 gram de grasimi si 1 cana de naut contine 15 grame de proteine, 5 grame de grasimi. Fasolea, legumele si lintea sunt recomandate de catre doctori. Au un continut bogat in proteine si fibre. Dieta mediteraneeana s-a dovedit a fi foarte sanatoasa, datorita consumului de naut;
-
1 uncie (28-35 grame) de sunca contine 10 grame de proteine si 12 grame de grasimi. Dieta Atkins permite consumul de sunca pentru pierderea kilogramelor, dar este bogata in grasimi saturate, contine prea putini nutrienti si poate ingreuna functionarea rinichilor;
-
1 uncie (28-35 grame) de carne de pui dezosat contine 9 grame de proteine si 2,5 grame de grasimi. Carnea de pasare, mai ales pieptul de pui constituie o sursa importanta de proteine;
-
1 ou mare fara galbenus contine 5 grame de proteine si 1 gram de grasimi. Ouale sunt adesea interzise din cauza continutului mare de colesterol si a posibilitatii de a provoca atac de inima. Din fericire, daca este indepartat galbenusul, nu mai prezinta nici un pericol;
-
1 uncie (28-35 grame) de carne de miel contine 7 grame de proteine si 7 grame de grasimi;
-
1 uncie (28-35 grame) de carne de porc contine 8 grame de proteine si 3 grame de grasimi. De regula, carnea de porc este bogata in grasimi saturate, insa poti sa alegi partile fara prea multa grasime. Si atata vreme cat nu abuzezi, nu prezinta nici un pericol;
-
1 uncie (28-35 grame) de carne rosie contine 8 grame de proteine si 2 grame de grasimi. Carnea rosie nu trebuie indepartata definitiv din dieta pentru a fi sanatoasa pentru organism, ci doar consumata cu moderatie;
-
1 bucata de branza degresata contine 8 grame de proteine, 6 grame de grasimi si 1 cana cu iaurt contine 12 grame de proteine si 3 grame de grasimi. Produsele lactate sunt foarte importante pentru sanatate, nu numai datorita continutului ridicat de proteine, ci si al celui de calciu. Aceste produse ingrasa, insa se poate alege varianta degresata a lor;
-
1 cana de migdale contine 6 grame de proteine si 15 grame de grasimi. Migdalele sunt o sursa importanta de proteine si sunt bogate in uleiuri polinesaturate, care au efecte benefice asupra corpului, inimii si pielii. Toate tipurile de seminte si alune sunt recomandate pentru sanatate;
-
1 uncie (28-35 grame) de somon contine 6 grame de proteine si 2 grame de grasimi. Este alegerea cea mai potrivita, datorita continutului ridicat de proteine.
Lista cu proteinele
rele
-
6 creveti contin 21 de grame de proteine si 12 grame de grasimi. Crevetele este foarte bogat in proteine, insa doar daca este prajit la gratar;
-
6 bucati de pui (chicken nuggets) contin 18 grame de proteine si 21 grame de grasimi. Carnea de pui are un continut ridicat de proteine, insa odata prajita isi pierde valoarea nutritionala;
-
Soia - contrar parerii ca soia ar fi o alegere sanatosa, numeroase studii recente au relevat faptul ca soia este responsabila de multe probleme, precum tulburari digestive si dereglari in ce priveste reproducerea. Nutritionistii o recomanda, insa in cantitati moderate. De asemenea, nu este indicata pentru copii, din cauza efectului de alterare a sintezei hormonilor (dezvolta trasaturi feminine in cazul barbatilor);
-
1 bucata de branza Cheddar contine 5 grame de proteine si 7 grame de grasimi. De regula, produsele lactate fara grasime au un continut mare de grasimi saturate, iar laptele fara grasime este foarte greu digerat de organism.
luni, 26 martie 2012
cate persoane fac fitness?!
inspiration
Din cate am citit si m-am documentat in Romania cred ca sunt cateva sute de mii de persoane care fac sala! Cred ca e foarte putin, mai ales ca peste 50% din persoane merg mai rar la sala decat la o bere (2,3 mai multe) intr-o saptamana!
Din cate am citit si m-am documentat in Romania cred ca sunt cateva sute de mii de persoane care fac sala! Cred ca e foarte putin, mai ales ca peste 50% din persoane merg mai rar la sala decat la o bere (2,3 mai multe) intr-o saptamana!
primul post!!!
Am creat acest blog pentru persoanele interesate de fitness, de miscare...de unde si numele futureismotion...trebuie sa existe cate un inceput pentru toate! Sper sa am cativa prieteni care o sa urmareasca acest blog!
O zi buna!
O zi buna!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)