Pagini

duminică, 1 aprilie 2012

legume toxice



Cât de nocive pentru organism sunt legumele din supermarket

FOTO: Mediafax// Alexandru Solomon
Fără gust, lipsite de nutrienţi, aţoase şi chiar lemnoase, dar cu aspect frumos, aşa arată legumele pe care le cumpărăm din comerţ. "Spre deosebire de acum 20 de ani, legumele pe care le mâncăm au avantaje agronomice: sunt aspectoase, rezistă în timp şi cresc destul de repede", a declarat, pentru gândul, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare. Specialistul atenţionează însă că, deşi punctează la capitolul imagine, legumele nu stau la fel de bine şi la capitolul beneficii aduse organismului nostru. Practic, legumele nu mai au gust pentru că provin din soiuri hibrid, speciale pentru seră. "Aceste soiuri sunt create special de om, prin selecţie artificială, pentru a avea o producţie mare de legume. Soiurile pure nu dau producţii mari. Un bun exemplu este soiul roşiilor "inimă de bou", care sunt gustoase, neaspectuoase şi cărnoase. Din păcate, acestea se deteriorează rapid şi nu au o producţie mare", spune prof. dr. Mencinicopschi.
Legumele sunt tratate chimic ca să reziste mai mult
Indiferent dacă sunt de producţie internă sau de export, legumele sunt fără gust şi nutrienţi. Ele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, iar substanţele folosite au efecte negative asupra organismului, provocând intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central, avertizează nutriţioniştii.
Astfel, legumele sunt supuse unor tratamente cu pesticide şi pulverizate cu tot felul de substanţe toxice menite să le mărească rezistenţa în timp. "Cea mai bună soluţie este să mâncăm fructe şi legume atunci când este sezonul lor", recomandă Mencinicopschi.
Tabără: Serele din Olanda şi Spania produc sute de tone de legume pe hectar
Piaţa autohtononă este invadată pe timpul iernii de legume aduse din import. Spania, Olanda, Italia, Turcia, Israelul şi Egiptul sunt ţările de provenienţă a acestor alimente. "Legumele care se găsesc în această perioadă a anului sunt în mare parte aduse din ţări aflate în zona mediteraneană, acolo unde iernile sunt mai blânde. Roşiile şi castraveţii care se găsesc în pieţe, supermarket-uri şi hipermarket-uri sunt cu precădere din Turcia, Spania şi Olanda", a declarat, pentru gândul, Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii.
Deputatul susţine că, deşi provin din ţări unde temperaturile sunt ridicate, roşiile şi castraveţii de import sunt crescute în sere. "În Olanda şi Spania sunt sere înalte, nu ca în România scunde, unde dintr-un singur hectar se pot obţine câteva sute de tone de legume", a mai precizat Tabără.
El spune că roşiile şi castraveţii pe care îi mâncăm în sezonul rece sunt soiuri speciale pentru sere. "În Germania, de exemplu, se foloseşte un soi de castraveţi care este altoit cu unul de dovleci. Aceştia sunt mai sănătoşi, au mai multe substanţe nutritive şi sunt mai rezistenţi la bolilele specifice acestei legume. Soiul de castraveţi rezultat nu este tratat cu atât de multe substanţe chimice ca în cazul celor care nu sunt altoiţi cu dovleci", explică Valeriu Tabără.
Mai mult, contează şi modul în care legumele sunt crescute. De exemplu, în cazul roşiilor există sere speciale, iar legumele nu mai cresc în pământ, ci în substanţe nutritive. "În Olanda, de exemplu, sunt întâlnite serele cu substrat umed. Roşiile obţinute din substrat umed sunt cele care arată frumos şi sunt mari. Acestea sunt crescute în substanţe hidroponice, adică substanţe nutritive", povesteşte fostul ministru al Agriculturii.
Dacă în mod normal, anual se obţine o singură producţie, cu ajutorul serelor şi a soiurilor speciale se obţin roşii şi castraveţi şi de trei ori pe an: o dată în sezon şi de două ori în extrasezon.
Ce dezvăluie aspectul unei legume
Nutriţioniştii susţin că legumele cumpărate iarna au un conţinut mai ridicat de chimicale, comparativ cu cele pe care le cumpărăm în sezonul cald. Mencinicopschi recomandă achiziţionarea legumelor importate din ţări apropiate României. Motivul? Acestea sunt tratate mai puţin cu substanţe care să le ajute să reziste trasportului. "Din păcate, aspectul unui aliment nu ne poate spune dacă conţine sau a fost tratat cu foarte multe substanţe chimice, doar rezultatele de laborator pot arăta acest fapt", spune profesorul.
Cum să păstrezi legumele iarna
Cartofii, morcovii, ceapa şi usturoiul sunt legume care pot supravieţui chiar şi în timpul sezonului rece, important este modul de depozitare. Prof. dr. Mencinicopschi recomandă ca acestea să fie ţinute în locuri răcoroase. "Morcovii pot fi depozitaţi într-o lădiţă cu nisip, iar cartofii - îngropaţi în pământ, iar atunci când îi vom scoate vor arăta ca proaspăt cultivaţi".
Dacă nu sunt depozitaţi corespunzător, cartofii pot deveni toxici pentru organism atunci când încep să încolţească.
Pentru a evita efectele negative ale acestora trebuie înlăturate toate porţiunile înverzite şi încolţite. Partea galbenă din cartof care rămâne este sigură pentru consum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu